Contractors World
 

The UK & Ireland's leading magazine for construction,
demolition, mining and quarrying industries
 
Contractors World - 2016 Vol 6 No 2

Cookie PolicyTo respect your privacy, this site makes minimal use of cookies. No personal data is collected.


previous page   PAGE 19 of 39    next page

Contractors World Magazines

More reports in Contractors World International


BREAKING NEWS


LIBRARIES

• back issues
•  brochures
•  videos


recent issues

uk
No: 1 2016

uk
No: 2 2015

uk
No: 1 2015

 


 

 

he restoration work transformed the old office building back to its origianl design fitted out as a modern restaurant.
The photos shows the dramatic transformation

Welsh Slate Helps Transform Landmark German Gymnasium to Restaurant - continued

he restoration work transformed the old office building back to its original design fitted out as a modern restaurant.
The photos shows the dramatic transformation

Externally, the brickwork was cleaned, repaired and repointed in matching material, a number of openings adjusted at ground floor level to improve permeability. The brick parapets at the gable ends were lifted and re-dressed in lead to allow for new build up in roof finishes and new insulation to be inserted.

Andrew Rixson of Allies and Morrison said:

The design of the roof is complicated by the increased depth of the new roof build-up in that the additional thickness of the roof sets the new slate tiles above the level of the brickwork details of the existing gable parapets.
     To resolve this, our design approach separates the slates from the brickwork by introducing hidden gutters, valleys and leadwork detailing around the perimeters of the roof. These details are adapted into various different forms due to the variety of conditions found within the existing roof and the deformation of the timber roof structure over time but reconcile the precisely constructed new roof elements with the unevenness of the Victorian brickwork.
     Welsh Slate provided technical advice throughout the design phase through telephone consultation and product literature. The slates could be used in a consistent tile size with even colour and their fixings hidden by the overlapping of each tile. We were also able to resolve design problems using the integrated and unobtrusive service penetrations, which are pleasing architecturally and from a conservation perspective, by avoiding the need for a proprietary vent pipe protruding above the pitch of the roof.

 

Weatherproofing illustrated wrap

The main contractor, BAM, was challenged with delivering the project. As much of the restoration work was done to the façade and roof, they needed a building wrap solution that would weatherproof the building and keep the public safe from the risk of falling objects.

The vast 790 m² artwork was inspired by the transformation of King’s Cross and depicted some of the new landmarks and features of the neighbourhood.

They worked closely with developer Argent to design a permanent ‘mural’ to wrap around the building and enhance Battle Bridge Square and the entrance to the King’s Cross Central development.
The giant mural was designed by artist Gregori Saavedra and was one of the largest illustrations to be rendered on a building wrap. The vast 790 m² artwork was inspired by the transformation of King’s Cross and depicted some of the new landmarks and features of the neighbourhood.

BAM had to adapt the existing scaffold, designed for fly-away monoflex, to secure the huge piece of art safely. They also coordinated permissions and planning for an IRATA-qualified team of four to abseil down the scaffold to secure the mural. For a time this transformed the building site into a piece of public art.

Welsh Slate


previous page   PAGE 19 of 39    next page

 

«  Previous

 

Next  »